Deutsche Bahns överstyrelse och det tyska transportministeriet har godkänt att DSV köper DB Schenker. Nu inleds en process med rationaliseringar och ett avvecklande av anrika varumärket Schenker. ”Det var det beslut vi minst önskade” säger Unionens facklige samordnare på Schenker i Sverige.
Nio av 20 styrelseledamöter i den tyska järnvägsjätten röstade nej på gårdagens möte. Alla var dock arbetstagarrepresentanter och det fackliga motståndet kunde inte hindra affären.
DSV:s vd Jens H. Lund uppger kort efter beskedet att han är glad över att uppgörelsen nu är godkänd av både DB:s överstyrelse och det tyska transportministeriet.
”Vi tackar Deutsche Bahn för att de professionellt har fört oss till detta stadium och vi ser fram emot att arbeta mot målet om att skapa en ledande global aktör i transport- och logistik-branschen”, säger han i ett uttalande.

Inte alla glada
Många trodde affären var mer eller mindre klar redan den 13 september då den först offentliggjordes och att gårdagens beslut skulle vara en formalitet. Men efter att riskkapitalbolaget CVC fortsatt att buda efter den offentliggjorda överenskommelsen, och att flera fackförbund högljutt motsatt sig överenskommelsen in i det sista, uppstod osäkerhet. Till saken hör att hälften av överstyrelsens ledamöter är fackliga och att DB Schenker är statligt ägt. Men nu är, till danskarnas stora glädje, den politiska risken undanröjd.
Men alla är inte glada. På Schenker i Sverige är fackförbundet Unionens representant lagom begeistrad.
– Det var ju det minst önskvärda beslutet eftersom vi hade önskat CVC som köpare i stället. Men nu har Deutsche Bahn valt DSV och vi fokuserar nu på att värna våra medlemmar i processen som kommer, säger Maria Sjölin Bergman, som är Unionens fackliga samordnare i Sverige.
Hur påverkar detta dina medlemmar tror du?
– Vi har inte fått veta så mycket konkret ännu utom att då att det ska bli ett företag under ett namn, men vad vi förstår är sammanslagningsplanerna rätt långt gångna.
Mycket av informationen har nått henne och hennes kolleger via media. Det var till exempel i Frankfurter Allgemeine Zeitung som DSV:s vd Jens H. Lund för en vecka sedan berättade det som många hade på känn: att varumärket Schenker kommer att försvinna, något som också bekräftas av DSV:s pressansvarige Jonatan Rying Larsen för Dagens Logistik.

– Schenker har funnits i 153 år och många tar det hårt att varumärket inte kommer att finnas kvar, konstaterar Unionens facklige samordnare.
Oron finns inte bara hos Schenkeranställda. De DSV-anställda är ungefär lika oroliga
Fackens motstånd i Tyskland handlade om flera saker, bland annat oro för jobben. Men vissa fackliga ledare var inne på att CVC skulle ha lagt ett bättre bud, och att affären borde ha präglats av större transparens.
– De är främst oroliga för att jobb kommer att försvinna, och det kan man förstå. Men oron finns inte bara hos Schenkeranställda. De DSV-anställda är ungefär lika oroliga, säger Maria Sjölin Bergman.
Hoppas på investeringar
Men allt är inte negativt med gårdagens beslut, menar hon.
– Vi hade kanske inte kunnat ingå i DB-familjen på ett bra sätt i framtiden. Vi behöver ju investeringar, till exempel investeringar i terminalerna och DB har inte investerat som de har behövt göra. Behovet finns inte minst i Tyskland där vissa terminaler är från 70-talet, säger den tjänstemannafackliga samordnaren som också sitter med i det europeiska arbetstagarrådet för de Schenkeranställda.
Till Dagens Logistik uppger DSV pressavdelning att bolagsledningen inte kan gå in på detaljer om sammanslagningen före själva slutförandet av affärstransaktionen, vilket de räknar med ska ske under andra kvartalet 2025.
Köpet är beroende av ett formellt godkännande av berörda konkurrensmyndigheter. Enligt det svenska konkurrensverket sker detta troligen på EU-kommissionsnivå.
Av Rickard Jakbo