Volvo lanserar världens första fordon av fossilfritt stål

Volvokoncernen presenterade i veckan världens första fordon – en lastbärare för användning inom gruvdrift och stenbrytning – tillverkat av fossilfritt stål från SSAB. Under 2022 ska en serie med konceptfordon och komponenter tillverkade av fossilfritt stål från SSAB lanseras.

Vid ett event i Göteborg den 13 oktober 2021 avtäcktes fordonet av Volvos vd och Koncernchef Martin Lundstedt.

Martin Lundstedt. Foto Hilda Hultén

– Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid. Vi gör det för att utveckla attraktiva, säkra och effektiva nya fordon och maskiner som banar vägen för ett mer hållbart transport- och infrastruktursystem anpassat för framtiden, kommenterar Martin Lundstedt.

Volvokoncernen har målet att vara klimatneutrala år 2040. Förutom elektrifiering av fordon innebär det att minska klimatavtrycket från hela leveranskedjan, och med tanke på att 70 procent av en lastbils vikt utgörs av stål och gjutjärn – en siffra som är ännu högre för Volvos maskiner, är omställningen mot grönt stål ett viktigt steg – både för Volvokoncernen och för transport- och infrastrukturbranschen i sin helhet.

– Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSABs fossilfria stål är en riktig milstolpe. Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat, kommenterar Martin Lindqvist, vd SSAB.

Konceptmaskinen är tillverkad vid Volvo CEs anläggning i Braås. Serietillverkning i mindre skala planeras under 2022 och följs sedan av masstillverkning.