Åhléns inviger sitt nya omnilager

Efter flera års arbete är nu Åhléns nya skyttelautomatiserade centrallager färdigt. På måndagen klippte retailjätten bandet till det 37 500 kvm stora lagret i Rosersberg, som ska sköta både butikspåfyllnad och e-handel.

Åhléns har haft sitt centrallager i Jordbro sedan 1962, nu slutför de sin första lagerflytt på 60 år. Det var också i en hörna i det gamla lagret på 55 000 kvm som bolagets e-handelsresa drog igång 2016. Det nya lagret i Rosersberg på 37 500 kvm är skyttelautomatiserat av Knapp och ska serva både butiker och e-handeln.

– Nu kickar vi igång en ny härlig arbetsplats. En arbetsplats som jag är övertygad om kommer bli områdets bästa arbetsplats, kommenterar Sema Söderhäll, chief supply chain officer på Åhléns, invigningen på Linkedin.

Processen med att utforma hur varuhuskedjans nya centrallager skulle se ut tog två år – vilket krävdes då Åhléns ville ta höjd för framtidens flöden: oavsett om de skulle komma att gå direkt till konsument genom e-handel, eller till kedjans varuhus och outlets.

– Utmaningen har varit att ta fram en flexibel, skalbar och långsiktigt hållbar logistiklösning, och det här är helt enkelt en så viktig strategisk fråga att det har fått ta den tid som krävs, förklarade Åhléns dåvarande logistikchef Svante Lindgren, som stod vid logistikrodret när anläggningen designades.

Lagret har byggts av Kilenkrysset och Bockasjö.