Einride lanserar ny produktserie i USA

Det svenska teknikföretaget Einride, kända för sina självkörande ellastbilar, lanserar nu officiellt i USA tillsammans flera stora partners och kunder. Samtidigt lanseras två nya lastbilsmodeller och ett intelligent operativsystem för transport.

Det svenska teknikföretaget lanserar nu i USA. Ett nytt huvudkontor kommer etableras i New York, där delar av ledarteamet kommer vara baserat. Utöver det kommer Einride öppna upp regionala kontor i Austin, San Francisco och i sydöstra USA. Lanseringen görs tillsammans med partners som Ericsson och Siemens, samt kunder som Oatly, Bridgestone och GE Appliances: ett Haier-företag.

– USAs innovativa anda är den standard som alla mäter sig med, och den amerikanska transportmarknaden är den största och mest konkurrenskraftiga i världen. För att vara branschledande måste du spela i den här ligan. Vi har tekniken för att åstadkomma den största förändringen i transportbranschen sedan diesellastbilen introducerades för 100 år sedan, kommenterar Robert Falck, grundare och vd för Einride.

Ny produktserie för den amerikanska marknaden
Vid lanseringen presenterar företaget en serie nya produkter: Einride Saga, ett intelligent operativsystem för transport, samt två nya modeller av ellastbilen Pod. En modell som är specialanpassad för den amerikanska marknaden och den helt nya Flatbed Pod.

Den amerikanska versionen av företagets ellastbil kommer ha samma autonoma teknologi som sitt europeiska syskon, med SAE nivå 4 självkörande teknologi och säkerhetsarkitektur som möjliggör säker körning utan förare i fordonet, men den kommer vara bättre anpassad för amerikanska vägar och förutsättningar. Den nya Flatbed Pod är ett modulärt fordon byggt för att kunna tillgodose alla typer av fraktbehov, inklusive transport av containrar för lättare omlastning mellan land och hav.

Operativsystemet hjälper kunder ta fram en skräddarsydd plan för kostnadseffektiv elektrifiering och automatisering via Evolve-appen. Dessutom kan kunder beställa och spåra försändelser, övervaka rutter och visualisera data. Med data från systemet uppskattar företaget att minst 40 procent av USAs vägtransporter kan elektrifieras redan idag, till samma kostnad som diesel eller billigare.

Världens första distanschaufför
Företaget har också anställt världens första distanschaufför för att visa hur autonom godstransport kan förbättra arbetsförhållanden och skapa en ny typ av jobb. Arbetsrollen som Pod-operatör innebär att personen övervakar och kontrollerar flera Pods i realtid på distans. Vem som fått jobbet ska avslöjas vid ett event senare i år.

Företaget uppskattar att det kommer skapa minst 2 000 nya jobb under de första fem åren i USA. Expansion av elektriska och autonoma transporter skapar arbetstillfällen i hela leveranskedjan, från installation och underhåll av elektrisk infrastruktur till den omfattande konstruktionen av 5G-nätverk, samtidigt som man skapar nya typer av jobb.