Einride rullar ut autonom fordonsflotta i USA

Det svenska teknikföretaget Einride har gjort sig kända för sina elektriska och självkörande lastbilar. Nu rullar de ut den första flottan av elektriska och autonoma lastbilar på amerikansk mark tillsammans med GE Appliances, tillverkare av vitvaruprodukter.

Det svenska teknikföretaget fortsätter bygga upp en verksamhet i USA. I augusti tecknade de ett samarbetsavtal med Bridgestone för leverans av ellastbilar i utbyte mot data från företagets smarta däck. Nu inleder de ett partnerskap med GEA för implementering av elektriska och autonoma transporter i stor skala.

Initialt rör det sig om sju elektriska och autonoma lastbilar som kommer gå vid GEA’s fabriker och lager i Kentucky, Tennessee och Georgia. Men planen är att expandera partnerskapet med GEA kraftig bara de närmaste åren.

– Det här är en historisk milstolpe för den amerikanska fraktindustrin då det är första gången som ett autonomt och elektriskt transportsystem installeras i stor skala. Systemet kommer att göra det möjligt för GEA att minska sitt miljöavtryck och dra nytta av Einrides världsledande teknik, kommenterar Robert Falck, vd för Einride.

Vid lanseringen kommer teknikföretaget implementera elektriska transportlösningar på tre av GEAs fabriker och lager i Kentucky, Tennessee och Georgia. Bolaget räknar med att kunna spara in stora mängder koldioxid genom partnerskapet.

– På GE Appliances strävar vi alltid efter att ligga i framkant när det gäller innovation. Samtidigt är hållbarhet och kostnadseffektivitet en förutsättning för att implementera innovation i vår affärsstrategi. Partnerskapet och teknikinvesteringen med Einride gör att vi kan nyttja säkrare, mer hållbara och kostnadseffektiva transportlösningar, kommenterar Bill Good, produktionschef på GE Appliances.

Av Emanuel Lehtonen