Första spadtag för ny logistikpark i Strängnäs

Den globala fastighetsutvecklaren Panattoni sätter nu åter spaden i marken, bara månader efter det allra första spadtaget i Sverige. Nu gäller det nästan 300 000 kvm lageryta i Strängnäs, som ska skapa ett nytt stort logistiknav.

I juni 2022 köpte Panattoni 121,3 hektar logistikmark av Kilenkrysset i Stockholmsregionen och Skåne, priset landade på 3,1 miljarder kronor. Det är den största affären av detaljplanerad mark någonsin i Sverige. En del av förvärvet ligger i Strängnäs kommun och det är här företaget på onsdagen tog sitt första spadtag inför 80 åskådare.

Med på plats var Fredrik Jagersjö Rosell, vd för Panattoni Sverige, Jan Persson, vd för Kilenkrysset och Jacob Högfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs.

Illustrationsbild över de kommande lokalerna i Strängnäs. Foto Panattoni.

– Strängnäs har ett jätteintressant logistikläge med sin placering precis där E20 och 55an möts. Det ligger nära Sveriges i särklass största konsumtionsmarknad Stockholm och samtidigt med möjlighet att nå ut till hela landet och i förlängningen hela Skandinavien. Såväl näringslivet som politiken i Strängnäs genomsyras av en positiv anda och bra klimat, vilket är väldigt bra förutsättningar när vi tillsammans ska lyckas skapa detta logistiknav, kommenterar Fredrik Jagersjö Rosell, vd för Panattoni Sverige.

I november tog företaget sitt allra första spadtag i Sverige, då i Enköping där de bygger 68 000 kvm lageryta på spekulation. På marken i Strängnäs ska de nu bygga nästan 300 000 kvm lageryta, även det på spekulation. Målsättningen är att skapa ett stort logistiknav och stärka Strängnäs näringsliv med projekt som skapar hundratals arbetstillfällen. Beräknad inflyttning är under första kvartalet av 2024.

Jan Persson, vd, ägare och styrelseordförande för Kilenkrysset:

– Panattonis framtida logistiknav i Strängnäs kommer med sitt strategiska läge att vara gynnsamt för hela Sveriges näringsliv och attrahera många spännande etableringar till landet.