Från öde ärtfabrik till livsmedelskluster

REPORTAGE: I Findus nedlagda ärtfabrik i Bjuv har Foodhills på fyra år byggt upp ett sjudande livsmedelskluster, med 32 företag och totalt 2 000 anställda. Ärtproduktionen växer igen, med ny avsättning för tidigare restprodukter, Hellofresh bygger lager och det planeras för landfiskodling.

– Det här är ett fantastiskt läge för livsmedelsutveckling och det är otroligt viktigt för bygden att den här satsningen görs, säger Foodhills Fastigheters vd Mikael Halling.

Artikel ur Dagens Logistik nummer 1 2022

2016 kom dråpslaget för Helsingborgs lilla förortskommun Bjuv, när Findus meddelade att man tänkte lägga ned sin mångåriga produktion av gröna ärtor på orten. 2017 avskedades de sista 450 anställda, och kvar fanns 100 000 kvm nedgångna produktionslokaler.

Foodhills Fastigheters vd Mikael Halling visar runt på anläggningen, som på fyra år gått från öde till arbetsplats för 2 000 personer. Foto Hilda Hultén

2018 tog Foodhills Fastigheter, med tidigare Peab-grundaren Erik Paulsson som drivande kraft, över lokalerna, sedan dess har hundratals miljoner investerats i att rusta upp och anpassa anläggningen i Bjuv till nya verksamheter.

– När vi fick tillträde till fastigheterna våren 2018 var det helt öde här. Taken läckte, all utrustning var borta och produktionen var nedlagd. Bygden hade förlorat sin näst största arbetsgivare, det var ett hårt slag, berättar Mikael Halling, vd för Foodhills Fastigheter. 

Ärtproduktionen i Bjuv går tillbaka till slutet av 1950-talet, och som mest producerades 30 000 ton ärtor i fabriken i Bjuv. Men året efter att Nomad Foods köpte Findus 2015 kom beskedet att verksamheten skulle flyttas till Tyskland.

– Den skånska jorden och klimatet här är idealiskt för ärtodling, kvaliteten är den bästa i Europa, Bjuvs ärtjordar kan liknas vid vinområden som Alsace. Det är obegripligt att Findus valde att lägga ned, jag kan faktiskt inte förstå det.

Ärtorna som odlas här har den högsta kvaliteten i Europa

Bubblande livsmedelskluster

Sedan 2018 har fastigheterna i Bjuv successivt rustats upp och nya företag har etablerat sig i klustret för “framtidens cirkulära livsmedelsproduktion”. Idag huserar 32 företag i anläggningarna, bland dessa Sydgrönt, Lantmännen, Nowaste, Glimåkra Åkeri, Nutifood, Hellofresh och så Foodhills AB, som drivit igång ärtproduktionen och i år väntas producera 15 000 ton gröna ärtor.

– Det är inte lika mycket som på Findus tid än, men produktionen växer år för år.

Bland företagen finns flera startups och foodtech-bolag, där den röda tråden är att skapa hållbar, resurssnål mat, ofta av restprodukter från odlingarna av gröna ärtor.

– Ärtor måste frysas inom tre timmar efter att de skördats för att klara kvalitetskraven, lyckas man inte med det har resten plöjts ned i jorden igen eller hamnat på tippen. Idag tas dessa ärtor tillvara, bl a av Gropro som utvinner ärtprotein och Carbiotics, som utvinner ärtfibrer.

På området kring fabriken byggs växthus för odling och livsmedelsutveckling, och fabrikens gamla reningsverk har fått en ny roll, som en viktig del i en landbaserad fiskodling som planeras på området av företaget Nordic Salmon.

– Fiskodling till havs smutsar ned haven. Reningsverket gör att man kan skapa ett slutet ekosystem, där vattnet från fiskodlingen renas biologiskt, och näringen som produceras kan användas för odling.

Bygger nytt för Hellofresh

I början av mars började stommen resas till Hellofresh nya lager, där inflyttning planeras till hösten. Foto Foodhills.

Den största arbetsgivaren i anläggningen är det tyska matkasseföretaget Hellofresh, som flyttade in hösten 2019 och idag hyr närmare 15 000 kvm av ytorna och sysselsätter omkring 1 000 personer, främst genom bemanning av Logent. Härifrån försörjer bolaget hela Sverige och Danmark med middagskassar. En ny, 27 500 kvm stor logistikfastighet åt Hellofresh byggs intill den gamla fabriken, med planerad inflyttning i höst. Med Hellofresh nybygge är nu 80 000 kvm på fabriksområdet uthyrt, och totalt arbetar omkring 2 000 personer i lokalerna. 

– Det är nog det jag är mest stolt över, att vi lyckats skapa så många jobb och fått Bjuv att leva upp igen.

Foodhills har hittills varit ett blödande förlustprojekt, men även på den fronten ljusnar det.

–  När vi tog över stod vi med driftkostnader på 40 miljoner per år, banklånen för köpet och och hundratals miljoner i investeringar framför oss, utan en enda krona i hyresintäkter. Men i år räknar vi med att nå svarta siffror. Långsiktigt är det här en lönsam investering, det är jag helt övertygad om.

Mannen bakom Foodhills

Erik Paulsson. Foto Backahill

När ärtproduktionen drog igång i Bjuv på 1950-talet, föddes ett annat företag i nordvästra Skåne. Bröderna Mats och Erik Paulsson hjälpte lantbrukare på Bjärehalvön med renhållning och soptömning, ett företag som så småningom blev dagens PEAB. 1996 bildade PEAB fastighetsbolaget Birsta Fastigheter tillsammans med ASG (idag en del av DHL).

– Birsta blev Sveriges första renodlade logistikfastighetsbolag, begreppet logistikfastigheter fanns inte innan dess, berättar Mikael Halling som har bakgrund från PEAB och sattes att leda Birsta.

2003 bytte Birsta namn till Brinova och 2013 övergick bolagets logistikportfölj till Catena, idag Sveriges största logistikfastighetsbolag. Mikael Halling följde med som affärsutvecklare och vice vd.

– 2017 tänkte jag gå i pension, men då ringde Erik och sa att jag var för ung för det, och att han behövde mig till att bygga upp Foodhills.

Sedan dess har Erik Paulssons investeringsbolag Backahill och Catena, som äger Foodhills Fastigheter, investerat närmare 800 miljoner i anläggningen i Bjuv.

– Det är en helt fantastisk satsning, som bygger på att Erik Paulsson brinner för den här bygden, han var själv med och skördade ärtor här som ung. Bjuvs kommun borde resa en staty över honom med tanke på vad han gjort för bygden.

Erik Paulsson är idag frikopplad från PEAB, men hans bolag Backahill är storägare i bl a Wihlborgs, Fabege, Catena, Brinova, och Diös.

Av Hilda Hultén