Green Stop halvvägs till byggstart

Likt Boxflow och Soltech vill Greenstop kombinera lokala solcellsparker och laddstationer för fordon, och därför är man på jakt efter mark vid viktiga logistikpunkter för etableringarna. ”Vi har redan tio avtal klara, och vid 20 börjar vi bygga” säger Otto Werneskog, vd på Green Stop.

Dagens Logistik skrev om Nässjöbaserade Green Stop i oktober, då det nystartade bolaget lanserades: med sikte på att bygga laddstationer med tillhörande elproduktion. Därefter har bl a Boxflow och Soltech lanserat ett liknande koncept.

Grundarna bakom Green Stop har de senaste 12 åren byggt vindkraft till ett värde av fem miljarder tillsammans med bland annat några kommunala bolag. ”Där vindkraften var för 12 år sedan, där är laddstationer idag. Det är först nu är marknaden mogen för att jobba med e-mobilitet på riktigt.” konstaterar vdn Otto Werneskog.

Gilles Lafleuriel, Sverigechef på Obligo och Otto Werneskog. Foto Green Stop.

10 platser säkrade

2030 väntas det rulla hela 2,5 miljoner laddbara fordon (cirka 7 gånger fler än idag) på svenska vägar, vilket kräver en enorm utbyggnad av infrastrukturen för laddning. Tankställena behöver också vara optimalt belägna.

– Genom att producera el på plats, t ex i ett logistikområde, kan du placera laddstationer på platser där du annars inte hade kunnat göra det.

Sedan i oktober har bolaget säkrat 10 kontrakt: där man skrivit avtal om att hyra mark för laddstation och solelspark i närheten.

– Från början var planen att även hyra lagertak, men det visade sig vara mer komplicerat vad gäller olika säkerhetsfrågor och komplicerat med andra hyresgäster, så nu anläggs solelsparkerna på marken i stället.

Markägarna vi varit i kontakt med är jättepositiva generellt

De tio projekten som är i avtal ligger på logistiskt väl belägna punkter i Sverige, nära avfarter till motorvägar med både tung och lätt trafik.

– Markägarna vi varit i kontakt med är jättepositiva generellt, solcellerna sätts på mark med dålig användningsgrad som inte ger någon inkomst idag, inte på fin jordbruksmark och många ser det som ett bra komplement till verksamhet som redan finns i området.

”Måste gå fort”

Solparkerna är på 200 MW gemensamt och upptar 400 hektar mark.

– Lastbilsladdning måste ju gå fort och då krävs MW-laddning, de platser vi valt är sådana där det är lämpligt att lastbilen stannar och chauffören tar sin vila under tiden. Vi projekterar de tio första platserna nu, att få tillstånd till solelparker på mark tar längre tid än för laddstolparna idag, för det är kö för att bygga solenergi idag.

Ett medfinansieringsavtal värt ca en miljard med Obligo Nordic Climate Impact Fund är säkrat, för att finansiera projekten när även övriga affärspartners är på plats.  Målet är ytterligare tio avtal på den svenska marknaden. Teamet har vuxit sedan i höstas med kompetens att driva flera projekt samtidigt med högt tempo.

– Planen är sedan att bygga och äga det här långsiktigt tillsammans med investerat kapital. Sverige är en väldigt bra testmarknad för det här konceptet, med många tillverkare av lastbilar och stor miljömedvetenhet hos kunderna som kräver detta, men på några års sikt hoppas vi kunna gå vidare utomlands.

Av Klara Eriksson