Heart skrotar planerna på ny elflygfabrik i Säve

I höstas lanserade den svenska elflygutvecklaren Heart Aerospace sina planer på att bygga en ny fabrik för elflyg på Castellum-ägda Gateway Säve utanför Göteborg. Nu skrotar bolaget planerna och ska bygga fabriken någon annanstans, rapporterar GP. Orsaken uppges vara ett förändrat marknadsläge.

Heart Aerospce grundades i Göteborg 2018 som en avknoppning från Vinnova-finansierade forskningsprogrammet Elise, och utvecklar eldrivna passagerarflygplan. Deras elflygplansmodell ES-30, för 30 passagerare, har redan genererat beställningar på flera miljarder kronor. Företaget har idag runt 130 anställda och räknar med att ha ca 500 anställda till 2025. Heart är sedan 2019 etablerade på Säve flygplats, och i september 2022 avslöjade bolaget att man planerade att bygga en komplett industrianläggning hos Castellum på Gateway Säve, med nytt huvudkontor, R&D-center samt en anläggning för slutmontering av flygplan.

Nu skrotas dock planerna på att bygga fabriken i Säve. Orsaken uppges vara att en upprustning av landningsbanan på den gamla flygplatsen skulle kosta för mycket.

– Sedan vi gick ut med att vi skulle etablera oss på Säve flygplats har marknadsläget förändrats och nödvändiga investeringar som flygplatsen behövt göra för att rusta upp landningsbanan är inte längre möjliga att göra, säger Christina Zander, presschef på Heart Aerospace till GP, som var först att rapportera om nyheten.

Heart Aerospace siktar fortfarande på att bygga fabriken fast någon annanstans. Christina Zander uppger till GP att rekryteringsplanerna på att anställa 500 personer till 2025 ligger kvar, och att det enda som har beslutas just nu är att verksamheten inte kommer att ligga i Säve.