Hög automationsgrad i Apotekets nya lager

Apotekets nya e-handelslager i Eskilstuna är igång och har börjat leverera paket till kunder. Tack vare en automationslösning från Knapp kommer uppemot 95 procent av alla ordrar att packas automatiskt.

2021 fattade Apoteket beslut om att bygga ett nytt e-handelslager i Eskilstuna Logistikpark för att stärka upp sin växande e-handel. Den 20 000 kvm stora anläggningen byggs av Bockasjö och skulle enligt den inledande planen ha varit klar för inflyttning i februari 2022. Efter ett års försening kunde man under hösten inviga lagret och i oktober lämnade de första paketen logistikcentralen.

Planen var från början att satsa brett på automation i samarbete med Knapp, som också har installerat en lösning som gör att uppemot 95 procent av alla beställningar kommer packas automatiskt. Lösningen är optimerad för att möta Apotekets komplexa kombination av läkemedel av olika känslighetsgrad.

– Efter noggrann analys av Apotekets behov föreslog vi en lösning som bygger på Knapp-Store i kombination med CBS (Central Belt System). Systemet är helintegrerat med överordnade affärs- och ordersystem och hämtar information från en inkommen beställning och matar automatiskt ut rätt produkt i den förpackning som ska transportera varan till kunden. Dessutom innehåller lösningen manuella stationer för plockning och packning, då vissa av Apotekets produkter kräver manuell hantering av farmaceut, kommenterar Mikael Holmqvist, vd för Knapp Nordics.

Det stora flertalet produkter hanteras av plockautomater, så kallade A-frames. Här hanteras vanliga produkter som beställs ofta till exempel vanliga värktabletter, kosttillskott och förkylningsprodukter. Läkemedel och andra produkter som är mindre frekventa hanteras av särskilda plockrobotar. Produkter kommer in till roboten via ett rullband där de matas in och scannas . När en beställning kommer plockar roboten varorna som läggs ner direkt i kundens förpackning.

För en mindre del av sortimentet som på grund av olika skäl inte passar i någon av automaterna ovan finns en alternativ lösning där produkterna kommer på rullband till medarbetarnas arbetsstationer. Registreringen av artiklarna sker med trådlösa fingerscanners. Skrymmande artiklar och kylvaror har särskilda lösningar.