Langebaek startar konsultbolag i Norge

Danskägda logistikkonsultbolaget Langebaek startar ett norskt dotterbolag, Langebæk Consulting AS, som ska ledas av Martin Schultz och Jeppe Petersen. “Vi har flera nya projekt på gång i Norge” berättar Langebaeks Sverige-vd Anders Bartholin.

Langebaek är ett danskgrundat konsultbolag inom logistik- och supply chain management, med tydligt operativt fokus. Med ett 30-tal anställda så verkar bolaget i hela Norden, med basen i Lilleröd norr om Köpenhamn och med kunder i hela Norden, bland dessa Carlsberg, Elektroskandia, Saint Gobain, Lyko, Lundbeck, Jysk, Coop, Netto, Arla och Elgiganten.

År 2017 startade Langebaek ett svenskt dotterbolag, som nu har fem anställda. Det svenska teamet utökas i augusti även med Kristian Hamberger, tidigare vd för Alfakonsult och närmast ansvarig för Axfood-ägda Mat.se.

– Vi har fått skjuta på Norge-lanseringen på grund av pandemin, säger Anders Bartholin. Foto Langebaek

– I Sverige har vi haft en tydlig tillväxt sedan vi startade ett lokalt kontor, med fler projekt och fler långsiktiga commitments. Förhoppningsvis får vi samma effekt i Norge, säger Anders Bartholin, partner i Langebaek och vd för den svenska verksamheten.

Nu har turen alltså kommit till Norge: Det nya norska dotterbolaget kommer officiellt att startas senare i sommar.

– Vi hade tänkt starta den norska verksamheten redan tidigare i år, men vi har fått skjuta på lanseringen på grund av pandemin, då det inte varit så enkelt att resa till Norge, berättar Anders Bartholin.

Stärker närvaron

Langebaek har redan ett antal större kunder i Norge, bland annat Coop faghandel, Tine, Henning Olsen Is, Diplom Is, Dahl, Carlsberg och Europris.

– Vi har flera större norska kunder och flera nya projekt och kunder på gång in. Att finnas med ett lokalt kontor gör att vi kan stötta våra norska kunder ännu bättre och komma närmare projekten under implementeringen.

Verksamheten ska ledas av två danskar; Martin Schultz, som jobbat i Langebaek i över tio år och som blir vd för det norska dotterbolaget och Jeppe Petersen, som jobbat i Langebaek sedan 2017, och nu flyttar till Oslo och blir ansvarig för att bygga upp den lokala verksamheten.

Martin Schultz och Jeppe Petersen ska leda den norska verksamheten. Foto Langebaek

– Vi kommer även att anställa lokala konsulter i Norge. Men vi växer precis som tidigare i takt med att vi hittar rätt personer. Vi är inte ett stort konsultbolag som anställer tio personer i ett svep, utan väntar tills vi hittar exakt rätt kompetens.

Vi växer i takt med att vi hittar rätt personer

Anders Bartholin betonar att Langebaek är och förblir ett enda företag.

– Man måste ha en lokal vd för varje land på pappret, men Langebaek är ett bolag och vi jobbar gemensamt på alla marknader och skickar konsulter mellan efter behov.

Fokus på livsmedelsautomation

Langebaek är bland annat inblandade i utformningen av Coops nya högautomatiserade lager i Eskilstuna. Bild Coop

Langebaek har bland annat specialiserat sig på större lagerautomationsprojekt, inte minst inom livsmedelslogistiken, där man bland annat jobbar med Coops och Axfoods nya högautomatiserade jättelager i Bålsta och Eskilstuna, och även i ett stort projekt för Reitan Gruppen, som bygger ett nytt, högautomatiserat centrallager i Horsens, Danmark för butikskedjan Rema 1000.

– Behovet av att automatisera logistiken är enormt, inte minst inom livsmedel där det just nu pågår en omstöpning av logistiken när man går från butiks- till omnihandel. Där har vi byggt upp en unik kompetens i Norden, säger Anders Bartholin.

Av Hilda Hultén