Maersk säkrar stort metanolavtal i Kina

Den danska rederijätten Maersk signerar ett avtal med kinesiska energiföretaget Longi Green Energy Technology gällande försörjning av biometanol för rederiets växande flotta av metanoldrivna fartyg. Tillsammans med tidigare avtal kan rederiet nu täcka halva sitt eget behov av metanol under 2027. De första volymerna levereras under 2026.

Rederijätten har de senaste åren investerat mycket i metanol som alternativt bränsle för att få ner utsläppen. Så sent som i augusti sattes det senaste och största metanoldrivna fartyget, Antonia Maersk, in på rutten mellan Göteborgs hamn och Asien. Och Helsingborgs hamn trafikeras veckovis av det biometanoldrivna fartyget Laura Maersk. Fartygen kan drivas på flera bränslen, för att inte vara helt beroende av metanolen.

Nu säkrar rederiet tillgången på biometanol i Kina genom ett avtal med energföretaget Longi, där Maersk förbinder sig att köpa in en viss mängd biometanol under en period på flera år. Bränslet kommer produceras i en fabrik i Xu Chang, centrala Kina. De första volymerna beräknas levereras under 2026, med full produktion mot slutet av årtiondet.

– Bio- och e-metanol är fortfarande de mest lovande alternativa bränslena att skala upp det här årtiondet, och överenskommelsen med Longi är ett bevis på detta. Nettonolll-utmaningen för global sjöfrakt är prisskillnaden mellan fossila bränslen och de alternativa bränslena med lägre växthusgasutsläpp. Vi fortsätter att starkt uppmuntra International Maritime Organizations medlemsstater att jämna ut spelplanen genom att anamma en global grön bränslestandard och en ambitiös prissättningsmodell som branschen verkligen behöver, kommenterar Rabab Raafat Boulos, Chief Operating Officer på A.P. Moller-Maersk.

För att säkra tillgången på metanol för sin växande flotta av metanoldrivna fartyg har rederiet inlett samarbeten med flera aktörer runt om i världen. I Sverige samarbetar man med Liquid Wind, där dock planerna på en e-metanolfabrik gått i stöpet. I Kina har man sedan tidigare ett metanolavtal med energiföretaget Goldwind. Om man lägger ihop rederiets samtliga avtal räknar de nu med att kunna försörja halva sin metanoldrivna flotta 2027.