NTEX rullar ut fyra gasdrivna dragbilar

Transport- och logistikbolaget NTEX har sedan 2021 testat dragbilar drivna av biogas i samarbete med Gasum och Volvo Lastvagnar. Nu mynnar samarbetet ut i fyra dragbilar, varav två kommer rulla mellan Göteborg och Stockholm.

Bolaget kör sedan några år sina lastbilar på HVO-diesel och köpte in sin första ellastbil från Volvo i vintras. Under 2021 inledde de även ett samarbete med Gasum och Volvo Lastbilar för test av en lastbil driven av flytande biogas mellan Göteborg och Norrland. Nu utökar de flottan med fyra gasdrivna lastbilar.

– NTEX undersöker hela tiden olika sätt att ta en framskjuten position i den klimatomställning som pågår. I en livscykel minskar biogasdrivna dragbilar koldioxidutsläppen med ungefär 1 980 ton i jämförelse med att köra på diesel, så det är helt klart ett steg i rätt riktning, kommenterar Thomas Ström, NTEX vd och grundare.

Med en räckvidd på ca 70 mil kommer två av de fyra dragbilarna rulla mellan Göteborg och Stockholm för NTEX Inrikes. Lastbilarna kommer tankas på Gasums stationer och är låsta till flytande biogas.

Från vänster: Jan Lundberg, vd NTEX Inrikes, Josef Hansson Lastbilssäljare på Volvo Truck Center, Erik Fromell, Business Development Manager Gasum och Clas Westling, Sales Manager på Gasum. Foto NTEX.

– Det är väldigt glädjande att NTEX tar det här steget. Genom att man tankar 100 procent biogas används samma koldioxid om och om igen. Vi har en infrastruktur av tankstationer så NTEX kan i framtiden dessutom köra bilarna runt hela Skandinavien, kommenterar Claes Westling, försäljningschef på Gasum.

– Vi är stolta över att kunna bidra till en snabbare övergång till hållbara transporter tillsammans med NTEX. Med flytande biogas i tanken blir transporterna fossilfria, samtidigt som prestandan är oförändrad, kommenterar Josef Hansson, lastbilssäljare på Volvo Truck Center.