Stena Line inför gratis färja för hjälptransporter

Färjerederiet Stena Line inför nu gratis transport ombord på sina färjor för Ukrainare som söker skydd från kriget, och även för material- och hjälptransporter för humanitära och välgörenhetsorganisationer.

– Vi vill hjälpa till med det vi kan, säger kommunikationschef Jenny Johansson.

Just nu flyr hundratusentals människor från krigets Ukraina, och initiativen haglar från de företag, privatpersoner och organisationer som vill bidra. Idag gick färjerederiet Stena Line ut på sociala medier med meddelandet att man kommer att erbjuda gratis transport ombort på alla sina färjor för ukrainare som flyr undan kriget, och även gratis transporter för de välgörenhetsorganisationer som transporterar material och förnödenheter till Ukraina.

“Vi vill göra det vi kan för att hjälpa det ukrainska folket. Vi erbjuder fri transport på våra färjor för ukrainare som söker skydd i ett annat land och fri transport för registrerade hlälp- och välgörenhetsorganisationer” skriver bolaget i ett inlägg på Linkedin.

Så länge säkerheten och kapaciteten tillåter kommer rederiet att fylla färjorna med bokningar för människor och hjälptransporter på närmaste tillgängliga avgång, meddelar StenaLine.

– Vi har sett ett enormt engagemang och vi har fått jättemycket förfrågningar. Naturligtvis måste vi upprätthålla vår vanliga verksamhet för annat gods och passagerare som också måste fram, men i den mån det går kommer vi att hjälpa så många som möjligt, berättar Jenny Johansson, kommunikationschef på Stena Line.

Att man väljer att gå ut med initiativet handlar också om att hantera alla förfrågningar som kommer in på ett bättre sätt, berättar hon.

– Eftersom vi sett ett enormt tryck så behövde vi samordna insatsen. Resurserna är begränsade och vi kommer inte att kunna hjälpa alla. Därför har vi valt att bara erbjuda fri transport till organisationer som är registrerade inom välgörenhet i nuläget, förklarar hon.

Bolaget uppmanar alla organisationer att skicka sina förfrågningar om gratis transport via mail till  ukraine@stenaline.com, med information om organisationsnummer, kontaktuppgifter, fordonstyp, lastinformation och önskemål om färjeavgång. Alla passagerare uppmanas att medföra pass eller ID-kort.

Ännu ingen påverkan på trafiken

I tisdags meddelade världens tre största rederier att man stoppar trafiken till Ryssland, till följd av invasionen av Ukraina och de påföljande sanktionerna mot landet. Stoppet kan få stor påverkan på sjötrafiken i Östersjön, inte minst om järnvägstrafiken mellan Kina och Europa också stoppas.

Stena Line har huvudkontor i Göteborg med 18 färjelinjer i norra Europa. Bolaget har flera färjelinjer i Östersjön, bland annat till Polen, Tyskland, Baltikum och en nystartad linje mellan Nynäshamn och Hangö, Finland. Bolaget driver dock inga linjer till ryska hamnar, och har hittills inte påverkats av sanktioner.

– Vi följer sanktionerna och kommer att anpassa vår verksamhet till det, men hittills har vi inte sett någon påverkan av sanktionerna, varken i godsvolymer eller i vår linjetrafik. Men naturligtvis kan det få konsekvenser framåt, säger Jenny Johansson.

Av Hilda Hultén