VTI satsar på elektromobilitet på Campus Skellefteå

Statens väg och transportforskningsinstitut, VTI, expanderar i norra Sverige och etablerar sig på Campus Skellefteå för att bygga framgångsrika samarbeten inom elektromobilitet. De går också med i kompetenscentret Arctic Center of Energy (ACE) och inleder ett nytt forskningssamarbete med Luleå tekniska universitet kring dubbelriktad fordonsladdning.

VTI har en lång historia av forskningsprojekt i norra Sverige. Nu etablerar institutet en fysisk närvaro på Campus Skellefteå för att bättre stödja den pågående tillväxten och samhällsomvandlingen i regionen. Arbetet i norra Sverige kommer i första hand kretsa kring att integrera transportsystem med energi- och elkraftsystem, men institutet kommer även kunna verka inom andra områden i framtiden.

– Vi är fast beslutna att stärka vår närvaro i norra Sverige med en central placering i den expansiva Skellefteåregionen. Vårt mål är att bygga och vidareutveckla strategiska relationer med nyckelaktörer och partners för att säkerställa framgångsrika samarbeten inom elektromobilitet, kommenterar Åsa Aretun, stabsdirektör på VTI.

Som en del av expansionen går man även med i Arctic Center of Energy, ett kompetenscentrum för elektrifiering, som programansvarig partner. Genom samarbetet kan VTI bidra till riktad forskning och utveckling inom transport- och energisystem. För att driva satsningen kommer en forskare med koordineringsansvar rekryteras och stationeras på Campus Skellefteå.

– Vi ser fram emot VTI:s närvaro på Campus Skellefteå och som en ny aktör i ACE-huset när det står klart. VTI:s engagemang är en positiv förstärkning inom ACE, som inte bara stödjer elektrifieringen och framtidens logistik i norra Sverige, utan också möjliggör ännu fler forskningssamarbeten med regionens näringsliv. Detta är en viktig komponent när vi planerar för vårt hållbara växande samhälle, kommenterar Sanna Orellano, campusstrateg Skellefteå kommun och ansvarig för ACE-huset.

Forskningsinstitutet kommer också anställa en doktorand i samverkan med Luleå tekniska universitet. Doktoranden ska under fyra år studera dubbelriktad fordonsladdning och dess påverkan på eldistributionsnäten. Projektet sker inom Energimyndighetens forskningsprogram Framtidens elsystem. Rekryteringsprocessen har redan påbörjats och VTI räknar med att vara fullt operativa i sin norrländska satsning under första halvåret 2025.