Barings hyr ut 32 000 kvm till NTEX och PM Flex

Fastighetsinvesteraren Barings har hyrt ut två nya logistikfastigheter i Helsingborg och Göteborg. NTEX hyr 18 200 kvm i Långeberga, och PM Flex hyr 14 200 kvm i Bäckebol. Bägge fastigheterna byggs av Skanska, som sålde dem i en stor utvecklingsportfölj till Barings hösten 2021.

Greenfoods nya lager i Helsingborg ingår i portföljen. Bild: Skanska

Fastighetsinvesteraren Barings gjorde i höstas en uppmärksammad miljardaffär med Skanska, där Barings avtalade om att köpa sex logistikutvecklingsprojekt av Skanska, där ett var Greenfoods nya anläggning i Helsingborg och övriga fem skulle byggas på spekulation. Totalt utvecklar Skanska 128 000 km åt Barings, i en affär värd totalt 2,1 miljarder SEK.

Nu är två av dessa spekulationsprojekt uthyda, med fastighetsrådgivaren Savills hjälp.

TPL-lager för NTEX i Helsingborg

På ett 10-årskontrakt hyr tredjepartslogistikern NTEX Inrikes en 18 200 kvm stor logistikfastighet som byggs i Långeberga, Helsingborg, intill Greenfood och Bring. Fastigheten, Kamaxeln 3, är under byggnation och ska stå klar för inflyttning under 2022.

NTEX är ett av Sveriges största logistikföretag med 650 anställda, som vuxit genom förvärv och organisk tillväxt, och dotterbolaget NTEX Inrikes, tidigare Fraktkompaniet, har idag TPL-lager i Göteborg, Helsingborg, Stockholm och Malmö, med totalt ca 35 000 kvm lageryta och ett hundratal kunder. Bland TPL-kunderna i Helsingborg finns heminredningskedjan Lagerhaus.

Fastogheten i Längeberga som NTEX ska hyra. Bild Skanska

För den andra fastigheten, Bäckebol 107:11 i Göteborg, har Pmflex Group Northern Europe AB tecknat ett 11-årigt hyresavtal för totalt 14 255 kvm lokalyta. PM Flex grundades i Italien och tillverkar plastkomponenter för elinstallationer, och kommer även att etablera sitt svenska huvudkontor i samma fastighet. En del vakant kontorsyta och 5 500 kvm lageryta kvarstår i fastigheten.

Totalt hyr Barings ut ca 32 000 kvm logistikyta till NTEX och PM Flex.

Planerar fler förvärv

Samtliga fastigheter i Skanska-portföljen ska vara färdigställda under 2023, och byggs med solpaneler och grön betong. Fastigheterna ska uppfylla kraven för “Green Building”-certifiering. Uthyrningsgraden i portföljen uppgår efter uthyrningarna till cirka 60 procent.

– Vi letar aktivt efter nya förvärv, säger Gunther Deutsch. Foto Barings

– Det starka intresset för dessa fastigheter, innan de färdigställs, är ett kvitto på den höga kvaliteten på tillgångarna och dess utmärkta lägen. Med ett utbud av logistikytor i Sverige och över stora delar av Europa som är så begränsat, ser vi ett stort intresse för de ytor som ännu inte är förhyrda, kommenterar Kristina Johnson, chef för Nordic Asset Management på Barings.

Barings, som nyligen gjorde en liknande affär med NCC i Arendal, äger nu totalt 356 000 kvm logistiktillgångar i Norden.

– Norden är fortfarande en av våra viktigaste marknader. Vi letar aktivt efter nya förvärv på logistikmarknaden och överväger en rad transaktionsstrukturer för att få tillgång till de bästa tillgångarna, inklusive spekulativ utveckling, sale and leasebacks, joint ventures med utvecklare och portföljaffärer, kommenterar Barings Europa-vd och transaktionschef Gunther Deutsch.

Av Hilda Hultén