Mutares förvärv av Frigoscandia klart

Konkurrensverket har nu godkänt det tyska investmentbolaget Mutares förvärv av Frigoscandia AB, som tidigare ägts av norska postbolaget Posten. Övertagandet skedde den 27 december 2021.

I november blev det klart att det Münchenbaserade investmentbolaget Mutares köper Frigoscandia, och dess underliggande bolag, istället för tyska Aurelius som det först var tal om. Nu har även svenska Konkurrensverket gett klartecken för affären som signerades den 19 november. Övertagandet skedde den 27 december 2021.

– Jag och den övriga ledningen i Frigoscandia känner stor tillförsikt inför den här förändringen. Vi har en väldigt ambitiös affärsplan för de närmaste åren, och Mutares är en internationell investerare med lång erfarenhet som agerar aktivt och operationellt för att stödja sina portföljbolag i deras utvecklingsresor mot starkare marknadsposition och lönsamhet, kommenterar Frigoscandias vd Peter Haveneth i ett pressmeddelande.

Frigoscandia fick i februari nycklarna till sin 11 000 kvm stora, nybyggda kyl- och frysanläggning på Ljusekulla, utanför Helsingborg. Anläggningen är en konsolidering av deras tidigare Skånelager som dessutom utrustats med solceller.

Under augusti månad bytte bolaget tillbaka från Bring Frigo till det tidigare varumärket Frigoscandia, och i september inleddes ett nytt samarbete med den digitala marknadsplatsen Stockfiller, som förmedlar lokalproducerat och “olistade” produkter till matbutiker.

Bolaget har även enligt pressmeddelandet under året även inkluderat nya temperaturzoner i sitt erbjudande, vilket öppnat upp för en rad nya stora kundkontrakt inom lagring och transporter av mindre temperaturkänsliga produkter. På hållbarhetssidan har bolaget beställt över 110 nya lastbilar från Scania, varav mer än 75 procent är gasdrivna och resterande del drivs med andra fossilfria bränslen.

Förvärvet är Mutares andra svenska investering. Köpet är tänkt att stärka investmentbolagets varu- och tjänstesegment som en ny plattformsinvestering med flera möjligheter till tilläggsförvärv i Norden och Kontinentaleuropa.

– Vi är mycket glada över att Konkurrensverket hanterat ärendet så snabbt. Vi ser fram emot att aktivt engagera oss i Frigoscandias fortsatta utveckling. Frigoscandia har idag Nordens största terminal- och lagernätverk, och vi vill stödja företagets resa i att ytterligare stärka den nordiska plattformen och det internationella erbjudandet, kommenterar Carl Kistenmacher, Head of Nordics at Mutares SE & Co. KGaA.