Inköpschefsindex: PMI-total noterades till 49,2 i september från nedreviderade 50,2 i augusti. Indexet faller för fjärde månaden i rad och hamnar utanför tillväxtzonen (indextal över 50) för första gången sedan pandemiåret 2020.
Inköpschefsindex (PMI – Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.
PMI-total för augusti noterades, efter revision, till 50,2 och har nu fallit till 49,2 för september. Det är fjärde månaden i rad som PMI-total backar och första gången sedan pandemiåret 2020 som industrin befinner sig utanför tillväxtzonen.
– Det visar att industrikonjunkturen har försvagats ytterligare under hösten i spåren av en svagare omvärldskonjunktur, vilket har lett till en tydlig nedgång i orderingången och i företagens produktionsplaner, kommenterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.
Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget till nedgången, följt av leveranstider och produktion. Sysselsättning och lager bidrog däremot positivt till totalindexet.
Delindex för produktionsplanerna sjönk i september till 57,6, även det en minskning som pågått i fyra månader. Nedgången tyder på att företagen blivit allt mindre optimistiska om att öka produktionen det närmaste halvåret.
Positiva siffror för lager samt rå- och insatsvaror
Delindex för industrins lager av inköpt material backade i september med 1,2 indexenheter till 58,0 jämfört med augusti. Lagerförändringen innebär ett positivt bidrag till PMI-total med 0,1 indexenheter då en minskning i företagens insatsavarulager tolkas som en ökad aktivitetsnivå i industrin. Indexnivån är dock på fortsatt historiskt höga nivåer jämfört med det historiska snittet på 49,3 och tyder på fortsatt utbredd lageruppbyggnad, även om en dämpning skett de senaste månaderna.
– Indes för rå- och insatsvarupriser steg med 10 indexenheter i september till 71,7. Det är den högsta nivån sedan i juni efter att ha gradvis fallit sedan i våras. Allt fler tecken på ett minskat efterfrågetryck i industrin talar dock för lägre prisökningar varför uppgången i september kan vara tillfällig eller vara kopplad till kronförsvagningen och stigande energipriser, kommenterar Jörgen Kennemar.
I eurozonen sjönk PMI till 48,5 i septemer. Det är tredje månaden i rad som indexet befinner sig under 50-nivån.