Bring bygger nytt robotlager i Oslo

Bring fortsätter sin “Shelfless”-satsning med att bygga ut sin befintliga terminal på Östlandet utanför Oslo med ett automatiserat robotlager. Automationslösningen ska installeras våren 2023 efter att utbyggnaden på 12 000 kvm är klar, och blir bolagets fjärde Shelfless-lager i Norden.

Brings fulfilmentsatsning Shelfless lanserades 2021 och består i att etablera ett nätverk av nya, automatiserade TPL-lager för e-handel, med ett standardiserat automationskoncept för lagerhanteringen med robotlagring och packstationer. Hjärtat i lösningen är en Autostore-lösning från Swisslog, som ingick ett ramavtal med Bring i början av 2021 kring leverans av automationlösningen i lagren. Hittills har Bring etablerat en Shelfless-anläggning i Berger, Oslo och två till anläggningar är under uppförande i Rosersberg, Stockholm och i Køge, Köpenhamn. 

– Berger-anläggningen togs i drift i somras och vi drar igång med manuell hantering i Rosersberg nu, och med automationen i sommar, berättar Tobias Åbonde, tidigare hemleveransansvarig på Bring, som tog över rollen som Nordenansvarig för Shelfless på Bring den 1 februari.

Nu har beslut fattats om att bygga ytterligare ett Shelfless-lager, denna gång på Östlandsterminalen utanför Oslo.

– Vårt satsning i Berger har varit jättelyckad, och automationslösningen har fungerat jättebra. Vi ser ett stort intresse från kunderna. Vi har fortfarande kapacitet kvar i Berger, men innan anläggningen på Östlandet är klar våren 2023 kommer den i Berger att vara full.

Bygger ut paketterminal

Automationslösningen byggs i direkt anslutning till Brings befintliga paketterminal på Östlandet, som är Norges störst paketterminal, vilket ska korta ledtiderna i hanteringen och skapa en effektiv helhetslösning. Anläggningen ska tas i drift under första halvan av 2023, och automationen installeras när tillbyggnaden på 12 000 kvm är färdigställd. Utbyggnaden sitter ihop med den befintliga paketterminalen och kommer att innehålla både utökad kapacitet för pakethantering och TPL-lager.

Tobias Åbonde. Foto Bring

– Vi fokuserar på snabb hantering för e-handel, så det blir stora volymer mätt i orderrader. Majoriteten av leveranserna kommer att vara fossilfria och ske bara några timmar efter att kunden har beställt sina varor online, berättar Tobias Åbonde, . 

Fjärde installationen för Swisslog

Swisslogs ramavtal med Bring sträcker sig över fem år och innebär att Swisslog levererar alla Autostore-lösningar till Brings nordiska anläggningar. Leveransen till Bring Shelfless Östlandet består av en Autostore med 42 000 lådor, 70 robotar, tio portar med pick-to-light-teknologi, sju inlagringsstationer samt Swisslogs Synq-mjukvara.

– Vi är enormt stolta och hedrade över att ha valts som partner för Brings offensiva lagerautomation. Detta är den andra Autostore-anläggningen som vi levererar till Bring i Norge, vilket stärker Swisslogs position som Norges främsta leverantör av internlogistiska lösningar, kommenterar Christian Walby, säljchef för Autostore på Swisslog.

I oktober 2021 köpte Bring, som ägs av Posten Norge, en majoritetsandel i Dreamlogistics som en del i sin TPL-satsning, och Dreamlogistics kommer att driva Brings Shelfless-satsning på den svenska marknaden och genom detta även sköta driften av det nya lagret i Rosersberg.

– Vi jobbar med att utöka automationen på Dreams befintliga anläggningar, och tittar på att etablera ytterligare Shelflesslager i Norden framåt, det finns utrymme för mer i både Sverige, Norge och Danmark. Nu hoppas vi att satsningen i Rosersberg ska bli lika lyckad som den i Berger, avslutar Tobias Åbonde.

Av Hilda Hultén