Ceva Logistics satsar i Sverige

TPL-jätten Ceva Logistics, som ägs av rederikoncernen CMA CGM, äntrade den svenska marknaden i april när man tog över Ingram Micros TPL-verksamhet. Nu aviserar bolaget att man planerar att växa vidare inom kontraktslogistik i Norden – med logistikräven Fredrik Gemfors vid rodret.

Ceva Logistics sköter logistiken åt Zalando i det nu 48 800 kvm stora lagret i Brunna. Bild Logicenters

Franska Ceva Logistics är en världsledande aktör inom tredjepartslogistik och ägs av rederi- och logistikjätten CMA CGM Group. Sedan april i år har bolaget lager och TPL-verksamhet i Brunna och i Borås, sedan koncernens köp av Ingram Micros TPL-verksamhet; Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services, fullbordades. Lagret i Brunna är dedikerat för kontraktslogistik för Zalando och verksamheten i Borås har flera kunder i olika sektorer som spänner från telekom till e-handel.

Utöver kontraktslogistiken inkluderar den nordiska verksamheten kontor i Göteborg, Malmö och Helsingfors som arbetar med transportlösningar, främst inom sjö- och flygfrakt. I erbjudandet ingår även support med projektförsändelser, tullhantering och biltransporter.

Gemfors ny nordenchef

Fredrik Gemfors är 39 år och har 15 års bakgrund inom logistik och försörjning från bland annat FTI, Procter & Gamble och Arla Foods, i roller som operativ chef och distributionschef och logistikansvarig. Han ska nu leda arbetet med att utveckla Ceva Logistics nordiska verksamhet inom kontraktslogistik. Hans ansvar blir att driva det löpande strategi- och förbättringsarbetet samt att utveckla teamen, arbetsplatserna och kundrelationerna för att driva hållbar och lönsam tillväxt.

Fredrik Gemfors. Foto Ceva Logistics.

– Det är oerhört spännande att få vara med och driva och utveckla Cevas kontraktslogistik i Sverige och Norden. Mitt fokus är att stötta våra team så att vi kan bedriva den bästa verksamheten för våra kunder och våra medarbetare – och på sikt expandera vår affär, kommenterar Fredrik Gemfors, ny chef för Ceva Logistics kontraktslogistik i Norden sedan i somras.


Ceva Logistics har huvudkontor i Marseille, Frankrike och bedriver kontraktslogistik och frakthantering i 170 länder med 110 000 anställda och drygt 1 300 anläggningar. 2021 omsatte bolaget 17 miljarder USD.

CMA CGM har likt de andra stora rederierna tjänat storkovan på dyrare fraktavtal och flera rederijättar har använt extrapengarna för att handla upp logistikbolag, ny infrastruktur och logtech. Bl a har MSC köpt Bollorés afrikaverksamhet och Maersk har köpt företag som KGH Costums Huub, LF Logistics, Visible SCM och B2C Europe. Analytiker menar också att Maersk kan vara huvudpekulanterna på att köpa DB Schenker som är till salu, vilket skulle innebära att Maersk äntrade den svenska TPL-marknaden. Flera av rederierna har också fyllt orderböckerna för nya fartyg och lastkapacitet, investerat i terminaler och sänkt sina lån.

Av Hilda Hultén