Stena utökar kapaciteten i Östersjön

Under 2022 planerar färjerederiet att utöka kapaciteten mellan Nynäshamn-Ventspils med två nybyggda superfärjor som ska utöka fraktkapaciteten med 25 procent. Stena Scandica och Baltica som idag trafikerar linjen flyttas över till Polenlinjen Karlskrona-Gdynia och utökar fraktkapaciteten där med 30 procent.

Under det senaste året har rederiet genomfört en stor satsning för att utöka Östersjötrafiken för att möta en ökande efterfrågan av godstransporter i regionen. Båda linjerna Travemünde-Liepaja och Nynäshamn (Stockholm Norvik Hamn)-Ventspils har fått nya modernare färjor som utökat kapaciteten med 40 respektive 30 procent.

Samtidigt har rederiet sjösatt en av sina två nya superfärjor och nu står det klart att superfärjorna ska ersätta de nyrenoverade Stena Scandica och Baltica på linjen Nynäshamn-Ventspils från 2022.

– Vi fortsätter att växa tillsammans med våra kunder och stärka vår position på Östersjön. Efterfrågan av transporter till havs ökar i kölvattnet av pandemin. De nya färjorna vi nu sjösätter är flaggskeppen i vår pågående modernisering av fartygsflottan och utvecklingen mot mer hållbara transporter för både gods och passagerare, kommenterar Niclas Mårtensson, vd för Stena Line.

Stena Lines nybyggda superfärjor är både större och mer energieffektiva än tidigare fartyg. Foto Mild Design/Stena Line.

De 240 meter långa superfärjorna har totalt 3 600 längdmeter frakt- och bildäck, vilket är en ökning med 25 procent jämfört med befintliga färjor, och en kapacitet för 1 200 passagerare, en ökning med 33 procent. Tack vare optimerad design av skrov, propellrar, bulb och roder är de även upp till 30 procent mer bränsleeffektiva än traditionella färjor.

Polenlinjen förstärks

Stena Scandica och den kommande systerfärjan Stena Baltica kommer i samband med bytet att börja trafikera Karlskrona-Gdynia. Genom denna rockad får även Polenlinjen 30 procent högre fraktkapacitet. Den första av färjorna beräknas börja trafikera linjen under sommaren 2022 och systerfärjan beräknas vara på plats ett halvår senare.

Expansionen återspeglas även av investeringar på land. I Gdynia flyttar rederiet redan i början av 2022 till en ny modern terminal med längre kajer och större uppställningsytor. I Karlskrona investerar hamnbolaget KBP i Karlskrona AB i nya ramper och utökade markområden för uppställning och omlastning. KBP i Karlskrona samägs av Stena Line och Karlskrona kommun.

– Det är viktigt att våra ytor på Verkö speglar de större fartygen och den ökade lastkapaciteten, men också de nya större ytorna i hamnen i Gdynia, kommenterar Monica Strandhag, vd för KBP i Karlskrona AB.

Stena Scandica och systerfartyget Stena Baltica har nyligen genomgått en konvertering där de förlängts med en 36 meter lång mittensektion. Foto Stena Line.

Av Emanuel Lehtonen