Ett 70-tal personer deltog när VTG Rail Europé och Vega Transport arrangerade ett event i intermodalitetens tecken på ”Arken” den 21 mars, där man bl a visade en ny lösning för att transportera trailers på tåg. ”Vi är som ett Ica Maxi för transportlösningar, vi kan hantera allt gods och alla transportslag här”, säger Emma Meltin på GRT.
Den 21 mars bjöd VTG Rail och Vega Transport, i samarbete med Göteborgs Hamn och Gothenburg Ro/Ro (GRT), in till ett halvdagsevent på temat intermodalitet på kombiterminalen ”Arken” som GRT sköter driften av sedan december 2022.
Arken är ett 65 000 kvadratmeter stort terminalområde i anslutning till hamnens container- och roroterminaler. På terminalen sker omlastning av containrar eller trailers mellan fartyg, tåg och lastbil för vidare transport in i landet eller ut i världen. Med sina sex kajplatser och sju järnvägsspår, med en total spårlängd på 3,360 meter är terminalen främst fokuserad på att hantera järnvägsgods.
Logistikens Ica Maxi
En av värdarna för eventet var Emma Meltin, som ansvarar för den intermodala planeringen på GRT, som ägs gemensamt av transportjättarna DFDS och CLdN.
– Jag brukar beskriva oss som ”logistikens Ica Maxi” – vilket gods och vilket transportslag våra kunder än vill ha så kan vi hantera det, säger Emma Meltin.

Hon har bakgrund inom logistik från bl a Volvo Cars och APM Terminals, och kom till GRT 2019, i samband med att bolaget tog över terminaldriften på Arken från den tidigare operatören Sandahlsbolaget.
– All logistik är kul, men intermodal logistik är lite extra kul eftersom den har potential att vara mer hållbar. Det finns otrolig potential i öka de intermodala volymerna, utmaningen är att få kunderna att förstå produkten och inse fördelarna, konstaterar hon.
GRT har omkring 400 anställda och terminalen kan hantera 90 000 enheter (container/trailer/växelflak) per år. På området förbereds nu också för flytten av Stena Lines rederiverksamhet från innerhamnen till en helt ny terminal, som byggs i anslutning till Arken, och som ska vara i drift 2028.
– Stenas flytt hit är bara positiv för oss – då får vi ännu mer volymer och ett ännu bredare serviceutbud.
Ny kombilösning för trailers
VTG är en av omkring 10 tågvagnsuthyrare i Europa, och med sina 84 000 tågvagnar är man den största spelaren på marknaden.
– Totalt finns det omkring en halv miljon tågvagnar som är operativa i Europa, så vi har nära en femtedel av den totala marknaden. Vissa operatörer, som Green Cargo, äger en del av sina vagnar själva, men annars är det vanligaste att tågoperatörerna leasar sina vagnar från oss eller någon annan uthyrare, förklarade Mikael Lendt, säljansvarig för Skandinavien på VTG Europe, som deltog på eventet.
VTG passade på att presentera lite intermodala nyheter i sortimentet tillsammans med det intermodala fordonstransportföretaget Vega, bland annat en ny slags “vagga” som gör det möjligt att transportera “icke kranbara trailers” på vanliga kombitågvagnar, en lösning Vega utvecklat. Vaggan, som döpts till R2L traileruse connector, förevisades av Franz Blum, hjärnan bakom innovationen på Vega.

– Idag är det bara 10 procent av alla trailers som är anpassade för att köras på tåg, med den här lösningen kan vi i princip köra alla trailers, sade han.
“Tiden är irrelevant”
De omkring 70 närvarande åskådarna fick sedan bevittna lastning och lossning, där en reachstacker-truck lyfter av vaggan med trailern från tågvagnen, och placerar den på marken, varpå en dragbil backar till och kör iväg trailern. Därefter kör en annan dragbil på nästa trailer på vaggan, och reachstackern lyfter på vaggan med trailern i på tågvagnen igen.
Efter lite inledande strul med att få av vaggan från tågvagnen, gick omlastningen på några minuter.
– Alla kunder oroar sig för tiden det tar att lasta och lossa i intermodala lösningar, men med tanke på att man sedan kan köra trailern hundratals mil på tåg och spara massvis med CO2, så är den tiden helt irrelevant, menade Franz Blum.
En av deltagarna vid visningen var logistikkonsulten Marku Kuusela, som har lång karriär på DB Schenker i bagaget och idag jobbar som konsult för outbound-flödet på lastbilstillverkaren Scania. Han höll inte fullt ut med Herr Blum om att tiden är irrelevant.
– Tiden är aldrig irrelevant i logistiken. Vi tittar på tåg som alternativ och Scania vill gärna öka andelen tågtransporter i både på inbound där det används relativt mycket och på outbound, där det i princip inte används alls idag. Men allt beror ju på geografin och transportsträckan: För vissa transportupplägg är tåg fantastiskt, men blir sträckan man kan köra på tåg för kort i relation till den totala sträckan så har tåget ingen relevans, konstaterar han.
“Kommer säkert användas här”
Vidare visade Vega och VTG upp en ny specialvagn för att transportera fordon som bilar, traktorer och dragbilar, där dragbilarna körs in från varsitt håll och förarhyttten vinklas ned mot mitten av vagnen efter att den körts på vaggan, för att klara maxhöjden som gäller för tåg – oavsett höjden på fordonet. Bolagen visade också en tågvagn utrustad med ett ett batteridrivet kylaggregat.
– Vi vill ju ha bort så många trailers från vägarna som möjligt och lyfta på så mycket gods som möjligt på järnvägen istället. Jag tycker att det här verkar vara spännande lösningar och bra alternativ, som säkert kommer att användas här i GRT. Men sen är ju inte det här de enda lösningarna för att få på avvikande gods på tåg – det finns massor av intermodala lösningar, konstaterar Emma Meltin.
Text och foto Hilda Hultén